Olet sitten aloittamassa kevytyrittäjä uraasi tai jo kokenut konkari. Tutustu oppaaseemme!
Keräsimme laskutuspalvelu kokemuksestamme kevytyrittäjän oppaaseen useimmat askarruttavat asiat. Voit myös keskustella asiasta lisää kanssamme.
Kevytyrittäjänä voit tunnustella turvallisin mielin, olisiko yrittäjyys sinua varten tai kerätä asiakaskuntaa jo opiskeluaikana. Tai voit vain tehdä kepeästi keikkatöitä ja nauttia kevytyrittäjyyden huolettomuudesta.
Jos olen työtön työnhakija, voinko tehdä töitä kevytyrittäjäna? Saanko silti työttömyystukea? Fiksuja kysymyksiä!
Täyttyykö työssäoloehto, jos teen sivutoimisesti töitä kevytyrittäjänä? Entä jos olen kokopäiväinen kevytyrittäjä?
Lähes kuka tahansa ikään ja elämänvaiheeseen katsomatta voi ryhtyä kevytyrittäjäksi. Kevytyrittäjyys voi tarjota yllättäviäkin mahdollisuuksia. Käymme läpi muutamia tyypillisiä elämäntilanteita, joihin kevytyrittäjyys on juuri oikea ratkaisu.
Koetko olevasi yrittäjä? Silloin sait jo kysymykseesi vastauksen. Virallisesti kevytyrittäjä ei kuitenkaan ole yrittäjä eikä perinteinen palkansaaja. Mikä hän sitten on?
OP Kevytyrittöjyys eli toiminimiyrittäjyys vertailu Truster laskutuspalveluun.
Pitäisikö perustaa toiminimi? Jos epäröit, kokeile ensin Trusterin kevytyrittäjyyttä, skippaa paperisota ja keskity olennaiseen.
Bruttopalkka ja nettopalkka, miten ne nyt menivätkään? Ennen kun palkka tipahtaa tilillesi, palkasta vähennetään veroja ja muita maksuja. Miten ja miksi?
YEL-vakuutus eli kevytyrittäjän eläkkeen ja sosiaaliturvan määrittäjä. Lue artikkelistamme lisää YEL-vakuutuksesta ja tarvitsetko sen?
Työnhakijana varmasti mietit, mikä olisi hyvä seuraava siirto. Löytyykö sopiva duunipaikka? Kevytyrittäjyys voisi kiinnostaa, mutta tulojen vaikutus työttömyyskorvauksiin mietityttää. Katso, miten sinun kannattaa toimia.
Kevytyrittäjyys on itsensä työllistämisen muoto, joka sopii monenlaisen työn laskuttamiseen. Kevytyrittäjä työskentelee samaan tapaan kuin yrittäjä, mutta työllistää itsensä ilman y-tunnusta, omaa yritystä ja aikaa vievää byrokratiaa.
Kenelle kevytyrittäjyys on fiksu valinta, milloin on hyvä harkita yrittäjyyttä? Kevytyrittäjyys on useasta eri näkökulmasta kannattavaa, mutta joskus voi olla järkevää valita toisin.
Olemme kevytyrittäjä laskutuspalveluna koonneet yleisimmät termit tähän.
Laskutuspalvelun käytttäjä. Henkilö laskuttaa työnsä ilman omaa y-tunnusta laskutuspavlelun kautta. Väärin kirjoitettuna myös kevyt yrittäjä.
Yritys, joka tarjoaa kevytyrittäjille mahdollisuuden laskuttaa käyttäen palvelun y-tunnusta ja maksaa työtekijälle palkan.
Palkka, joka maksetaan ennen, kuin lasku tulee maksetuksi.
Pankkisiirto voidaan tehdä pikamaksuna, joka varmistaa palkan tulemisen tilille samana päivänä.
Toimeksiantosopimus tehdään työntekijän ja tilaajan välille. Sopimus kannattaa tehdä kirjallisesti esimerkiksi sähköpostilla. Tilaajan kanssa on hyvä sopia ainakin hinnasta, työn sisällöstä ja aikataulusta.
Rekisteröitymistodistus todistaa kevytyrittäjän työskentelevän kyseisen laskutuspalvelun kautta. Yleensä alle kuusi kuukautta vanha todistus on riittävä, mikäli halutaan todistaa kevytyrittäjällä olevan laskutuspalvelun kautta vakuutukset voimassa.
Arvonlisävero lyhennettynä ALV on valtion määräämä ja kantama vero, joka määrätään laskutettavaan palveluun tai tuotteeseen. ALV lisätään laskutettavaan summaan ja se on yleensä 24 %. Laskutuspalvelu tilittää tämän veron puolestasi valtiolle.
Kevytyrittäjän ja yrittäjän eläke maksetaan yrittäjän eläkevakuutuksena lyhennettynä YEL. YEL on pakollinen mikäli laskutus kertymäsi ylittää tietyt rajat.
Toiminimi yrittäjä tai toiminimi on kevyempi yritysmuoto varsinaisesta yrityksestä. Toiminimi yrittäjällä on oma y-tunnus ja oikeasti yrityksestä poiketen henkilö on itse henkilökohtaisesti vastuussa kaikesta toiminnasta toiminimellä.
Verokortti tarvitaan palkan maksamiseen. Siihen on merkitty sinun veroprosenttisi, joka vähennetään bruttopalkastasi.
Laskutuspalvelun palkan maksun yhteydessä voidaan maksaa verottomina kulukorvauksina matkakorvauset, päivärahat ja ateriakorvaukset. Työhankkimiskuluina voit omassa verotuksessasi vähentää palvelumaksun ja mahdollisen YEL maksun.
Matkakorvaus voidaan maksaa palkan maksun yhteydessä verottomana, mikäli se on myös laskulla. Muussa tapauksessa vähennyksen voi tehdä omassa verotuksessa.
Päiväraha voidaan maksaa palkan maksun yhteydessä verottomana, mikäli sen on myös laskulla. Muussa tapauksessa vähennyksen voi tehdä omassa verotuksessa.
Ateriakorvaus voidaan maksaa palkan maksun yhteydessä verottomana, mikäli se on myös laskulla. Muussa tapauksessa vähennyksen voi tehdä omassa verotuksessa.
Laskutuspalvelu tilittää palkastasi sairausvakuutuslain mukaisen maksun. Sairausvakuutusmaksu vähennetään bruttopalkastasi.
Kevytyrittäjänä tarvitset yleensä samat vakuutukset, kuin yrittäjä. Näitä ovat esimerkiksi vastuuvakuutus, tapaturmavakuutus, yrittäjän eläkevakuutus.
Kevytyrittäjänä tarvitset yleensä samat vakuutukset, kuin yrittäjä. Näitä ovat esimerkiksi vastuuvakuutus, tapaturmavakuutus, yrittäjän eläkevakuutus.
Tapaturman sattuessa tapaturmavakuutuksesta korvataan lääkärikäyntejä ja muita hoitoon liittyvä kuluja.
Valttikortti henkilötunnistekortti, joka yleensä vaaditaan työmaalla. Voit tilata valttikortin asiakaspalvelun kautta.
Käännetty (käännetty ALV) verovelvollisuus tarkoittaa, että ostaja vastaa veron maksamisesta. Tämä on yleistä rakennustöissä. Tällöin työ, joka on esimerkiksi ALV 24 % veloitetaan ostajalta ilman veroa ja ostaja vastaa veron veron maksamisesta.
Luotettava kumppani -raportti on nopein tapa varmistaa, että yritys on hoitanut tilaajavastuulain mukaiset vaatimukset. Rakennustyömailla tilaajavastuulain täyttyminen tarkistetaan usein ennen töiden aloittamista.
Verovelkatodistus todistaa, että yritys on maksanut veronsa moitteettomasti ja hoitanut yhteiskunta vastuunsa.
Paljonko pitikään laskuttaa, jotta saan tietyn summan tilililleni tai paljonko saan laskutussummasta verojen jälkeen palkkaa? Miten arvonlisävero laskettiin? Onko Truster 49 €/kk oikeasti minulle edullisin?
Katso näihin ja muihin laskelmiin vastaukset laskureistamme!